چگونه حکم جلب بگیریم؟-۰۹۰۳۸۶۴۰۷۷۵-گروه وکلای ایران آرتا

11 مرداد 1402

بروزرسانی: ۱۰ آذر ۱۴۰۲

13 دقیقه
۲ دیدگاه
3527 نفر

در جواب این سوال که چگونه حکم جلب بگیریم ؟ در ابتدا مبایست تعریفی از حکم جلب ارائه نموده و سپس پاسخ سوال را بیان نماییم.

تعریف حکم جلب

حکم جلب یا در واقع همان دستور جلب ، دستوری است که از طرف مقام قضایی مانند دادیار ، بازپرس دادستان ، دادرس دادگاه یا همان قاضی و جهت دستگیر یا بازداشت نمودن اشخاص حقیقی صادر میگردد.

افرادی که در پرداخت بدهکاری خود به دیگران با مشکل مواجه شده یا عمداً از پرداخت سر باز می‌زنند و یا مرتکب جرمی شده اند .

همانطور که می‌دانید تمامی مجتمع‌های قضایی از دو بخش دادگاه‌های کیفری و دادگاه‌های حقوقی و همچنین دوایر اجرای احکام کیفری و اجرای احکام مدنی تشکیل شده است .

حتی در یک سری از مجتمع‌ها در یکی از طبقات ، دادسرای عمومی و انقلاب نیز مستقر است. به تمامی این دفاتر ، شعبه گفته می‌شود.تمامی مقامات قضایی مستقر در این شعبات می‌توانند نسبت به افراد خاطی حکم جلب صادر کنند.

حکم جلب در پرونده کیفری

 

حکم جلب

 

پرونده‌های کیفری بستر مناسبی برای صدور حکم جلب متهم می‌باشد. در این پرونده‌ها معمولاً برای موارد ذیل حکم جلب صادر می‌شود :

  • متهمی که به وی دو بار ابلاغ شده و حضور پیدا نکرده است.
  • متهمی که احتمال انجام جرم توسط او زیاد است اما آدرس و مشخصات صحیحی نداشته یا در دسترس نیست.
  • متهمی که مرتکب جرایم مهمه گردیده است.
  • متهمی که جرم او ثابت گردیده و به عنوان مجرم از اجرای احکام به صورت داوطلبانه خودداری می‌نماید.

و مواردی از این دست که قوانین اجازه صدور حکم جلب برای متهم یا محکوم را تجویز نموده است

۲ نوع حکم جلب

حکم جلب معمولاً به دو صورت صادر می‌شود

۱- حکم جلب عادی

حکم جلب عادی برای افرادی صادر می‌گردد که آدرس و نشانی آنها مشخص و اطمینان از حضور وی در آن آدرس وجود داشته و مقام قضایی دستور جلب وی را بر اساس آدرس دقیق موجود و نام و مشخصات دقیق متهم یا محکوم در برگه قید می‌نماید.

۲- حکم جلب سیار

این نوع دستور جلب برای افرادی صادر می‌گردد که معمولاً متواری بوده و یا لااقل هیچ نوع آدرسی از وی موجود نیست.بگونه‌ای که برگه جلب صادره در اختیار ضابطین دادگستری قرار گرفته و یا گاهاً در اختیار خود شاکی قرار می‌گیرد تا با همکاری هر یک از ضابطین در محل یا حوزه استحفاظی ، آن ضابط اقدام به دستگیری متهم نماید.

نمونه حکم جلب سیار

حکم جلب

برای گرفتن حکم جلب در این مقاله با ما همراه باشید

آیا با حکم جلب می‌توانیم به منزل متهم نیز وارد شویم ؟

باید بگویم که جواب خیر است. دستور جلب صرفاً جهت دستگیری متهم یا محکوم در آن آدرس مذکور در برگه جلب می‌باشد؛ به طوری که پس از دق الباب و مراجعه متهم و نشان دادن حکم جلب و کارت شناسایی ضابط اقدامات جلب او را انجام و به مرجع قضایی دلالت داده می‌شود.

اگر برای جلب یا دستگیری شخصی ، قصد وارد شدن به منزل یا مخفیگاه او را داشته باشیم حتماً باید عیناً توسط مقام قضایی در حکم جلب ، قید شود که ورود به منزل و مخفیگاه متهم برای یک یا دو بار در روز و یا حتی ۲۴ ساعت شبانه روز بلامانع می‌باشد.

شرایط حکم جلب در پرونده حقوقی چیست؟

ما در پرونده‌های حقوقی در مرحله دادگاه چیزی به نام دستور جلب نداریم و صرفاً در مرحله اجرای احکام مدنی و آن هم با وجود شرایطی می‌توان حکم جلب محکوم علیه را از قاضی اجرای احکام گرفت .

در پرونده‌های حقوقی هرگاه شخص خوانده با قطعی شدن رای ، محکوم به پرداخت مال به شخص خواهان گردیده اما از این حکم سر باز می‌زند ، با درخواست خواهان ، برگه اجراییه به خوانده ابلاغ می‌گردد

و مهلت ۱۰ روزه برای ادای دین و معرفی مال ، برابر مواد قانون اجرای احکام مدنی به خوانده که در این مرحله محکوم علیه نامیده می‌شود داده می‌شود

پس از انقضاء مهلت و عدم توجه محکوم علیه و یا عدم ترتیب پرداخت دین به خواهان ، با درخواست خواهان پرونده به شعبات اجرای احکام مدنی ارجاع می‌گردد.

تا اینجای کار نیز ما توانایی گرفتن حکم جلب برای محکوم را نداریم زیرا ممکن است محکوم علیه دارای اموالی باشد که از طریق آن اموال بتوان طلب خواهان پرداخت گردد.

چنانچه اموالی از محکوم علیه در حساب‌های بانکی یا دارایی دیگر مانند خانه ، اتومبیل یافت گردد ، اقدامات توقیف حساب یا ملک یا خودروی وی انجام و وارد پروسه انجام مزایده می‌شویم. فلذا صدور دستور جلب منتفی است .

اما چنانچه هیچ گونه مالی از شخص محکوم علیه یافت نشود و محکوم علیه همچنان از پرداخت امتناع نموده و در مهلت ۳۰ روزه ، دادخواست اعسار نیز تقدیم نکرده باشد ، دوایر اجرای احکام طبق قانون می‌بایست با درخواست خواهان ، حکم جلب محکوم علیه را صادر نماید.

بعد از گرفتن حکم جلب چه باید کرد؟

بعد از گرفتن حکم جلب دو حالت متصور میباشد :

۱-همانطور که در توضیحات قبلی گذشت دو نوع دستور جلب صادر میگردد که اولین نوع دستور جلب عادی است لذا در حکم جلب صادره تنها یک آدرس از متهم یا محکوم ذکر گردیده که میبایست تنها به همان آدرس مراجعه کرد

البته بعد از گرفتن حکم جلب شما تنها از طریق مرجع انتظامی که ضابط عام محسوب میگردد میتوانید نسبت به دستگیری شخص مورد نظر اقدام کنید و هیچگاه شخصاً اجازه مراجعه و جلب متهم را ندارید و این خود جرم محسوب میشود و تبعات منفی برای شما خواهد داشت.

۲-چنانچه دستور جلب از نوع سیار باشد تنها یک آدرس مشخص قید نمیشود و شما در هر مکان که متهم را یافتید میتوانید با اطلاع و از طریق مامورین کلانتری مربوطه اقدام به دستگیری وی نمایید.

پس در هر دو صورت این ضابطین دادگستری هستند که اقدامات جلب را صرفا با راهنمایی شما انجام و صورتجلسه خواهند نمود.

حال که نکاتی را به نفع شکات یا شخص خواهان جهت گرفتن حکم جلب ذکر کردیم حال مواردی را نیز به جهت آگاهی متهمین و محکومین در خصوص دستور جلب بیان مینماییم

وثیقه برای حکم جلب:

حکم جلب

بنظر شما آیا میتوانیم بعد از اینکه جلب شدیم با قراردادن وثیقه آزاد شویم ؟

این سوالی است که در ذهن خیلی از افراد وجود دارد در جواب به این سوال باید قائل به تفکیک شد :

۱- اگر حکم جلب جهت ادامه تحقیقات از متهم بوده و جهت روشن شدن حادثه نیاز به تحقیقات وسیع از متهم باشد مقام قضایی میتواند :

بعد از دستگیری متهم با وجود صدور قرار وثیقه ، اما از قبولی وثیقه توسط متهم یا شخصی که او معرفی مینماید جلوگیری نماید (البته این موضوع صرفا در جرایم مهمه اتفاق خواهد افتاد)

و البته در اکثر جرایم بعد از جلب متهم اگر مالی را بعنوان وثیقه قرار دهد پذیرفته شده و فعلا تا صدور حکم قطعی آزاد خواهد شد. پس نتیجه اینکه در اکثر جرایم این قابلیت وجود دارد و عدم این قابلیت استثنا است.

۲-اگر چنانچه شخصی محکوم به مجازات جرمی شده و حکمش قطعی گردد و جهت اجرای حکم مجازات خود را معرفی ننماید :

با حکم جلب قسمت اجرای احکام کیفری مواجه خواهد شد و پس از دستگیر شدن دیگر جایی برای قراردادن وثیقه نیست و حتما باید مجازات از جمله حبس یا شلاق را تحمل نماید.

۳-اما در دعاوی حقوقی شیوه کار مقداری متفاوت است حکم جلبی که در دعاوی حقوقی صادر میگردد همانطور که در خطوط گذشته بیان شد صرفا در مرحله اجرای احکام صادر خواهد شد.

فلذا شخص بدهکار که بدهی مالی خود را نپرداخته اگر ثابت نکند که توانایی پرداخت ندارد وارد زندان و حبس خواهد شد و تا زمان پرداخت وجه امکان خروج وجود ندارد.

اما اگر بخواهد عدم توانایی خود را در پرداخت ثابت نماید دو فرجه زمانی در قانون برای این موضوع در نظر گرفته شده :

درمحدوده اول از زمان ابلاغ اجراییه به شخص محکوم تا ۳۰ روز پس از آن است در این محدوده زمانی اگر محکوم دادخواست اعسار از پرداخت را به دادگاه ارائه نماید تا زمان نتیجه قطعی اعسار از دادگاه حبس نخواهد شد.

و اما محدوده دوم خروج از این مهلت ۳۰ روزه خواهد بود که اگر چنانچه محکوم با حکم جلب دستگیر شده و یا دادخواست اعسار تقدیم نماید در ابتدا میبایست مالی را بعنوان وثیقه به قسمت اجرای احکام معرفی نماید.

 از کجا بفهمیم حکم جلب داریم؟

این سوالی است که ذهن بسیاری از افراد را بسوی خود معطوف داشته و کمتر مقاله ای را یافتم که پاسخ دقیقی به این سوال داده باشد .لذا برآن شدیم تا خدمتی دیگر از خدمات گروه وکلای ایران آرتا را در راستای رفاه حال خوانندگان فراهم آریم.

در این مقاله (( چگونه حکم جلب بگیریم )) تمامی مواردی را که در خصوص حکم جلب از تعریف و انواع و شیوه ها بصورت کاربردی به ذهن آمد بیان کردیم لکن سوالی که جواب آن در مقاله موصوف مغفول مانده را در این بخش برایتان بازگو خواهیم کرد.

حکم جلب در سامانه ثنا یا عدل ایران

در گذشته های نه چندان دور اثری از چنین سامانه هایی موجود نبود و افراد برای آگاهی از روند پرونده میبایست مستقیماً به شعبه دادگاه مراجعه مینمودند.

دادگاه ها و مراجع قضایی و اداری نیز برای اطلاع رسانی افراد میبایست از نیروی انسانی مانند مامورین ابلاغ و اوراق قضایی استفاده می نمودند.

با توجه به تصریح ماده ۱۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲ قوه قضاییه موظف گردید تا اوراق قضایی را از طریق سامانه های الکترونیکی یا مخابراتی به افراد ابلاغ نماید.

لذا اشخاص حقیقی و حقوقی نیز برای بهره مندی از این امکان لازم بود که در این سامانه ثبت نام و رمز شخصی برای ورود به آن دریافت نمایند. بنابراین این سامانه از سال ۱۳۹۵ با ۳ سال تاخیر از روز تصویب ماده ۱۷۵ فوق الذکر کار خود را آغاز نموده و رفته رفته کامل تر گردید.

امروزه تمامی افراد برای طرح دادخواست یا شکواییه یا هرنوع اقدام قضایی ، ضروری است تا در این سامانه ثبت نام نمایند. چراکه در غیر این صورت به کار آنان در اکثر موارد و غیر از موارد فوری یا حیاتی رسیدگی نخواهد شد.

اما همانطور که سخن رفت سامانه adliran.ir در ابتدا تنها سازوکاری برای اطلاع رسانی یا ابلاغ اوراق قضایی از طریق سامانه های الکترونیکی یا مخابراتی بود. اما رفته رفته ابزاری شد برای برقراری ارتباط الکترونیکی افراد با قوه قضاییه.

یعنی افراد نیز توانستند نامه ها و لوایح و دادخواستها و شکواییه های خود را از طریق همین سامانه به مرجع قضایی ارسال نمایند. و از طرفی امکانی برای دریافت بعضی از استعلامات شد.

مراحل مختلف برای استعلام حکم جلب در سامانه عدل ایران

  • ورود به سامانه عدل ایران

در موتور جستجوگر آدرس adliran.ir را جستجو نمایید چنانچه درست اقدام کنید با تصویر زیر مواجه خواهید شد.

حکم جلب

  • ورود به قسمت اطلاع رسانی پرونده

 

حکم جلب

بعد از کلیک روی  آیکون فوق  آیکون اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی را انتخاب نمایید.

  • ورود به سامانه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی

حکم جلب

پس از انتخاب سامانه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی کد ملی و رمز شخصی ثنای خود را وارد نمایید و سپس با وارد نمودن رمز موقت ارسال شده به شماره تلفن همراه در کادر مربوطه وارد سامانه شوید.

حکم جلب

 

حکم جلب

وقتی به این قسمت از سامانه رسیده و رمز موقت رو وارد نمایید وارد سامانه اصلی شده و با ضربه زدن روی دکمه سبز بازیابی اطلاعات پرونده ، اگر پرونده ای برای شما در هرکجای ایران ثبت شده باشد نمایش داده میشود.

و شما با انتخاب هرکدام از شماره پرونده ها و کلیک کردن بر روی آن وارد صفحه اطلاعات آن پرونده خواهید شد.

حکم جلب

حکم جلب

و در نهایت با کلیک بر روی روند کار پرونده تمامی اقدامات صورت گرفته در آن پرونده قابل رویت خواهد بود .ابلاغیه ها و تاریخ ارسال آن به طرفین دعوا و لوایحی که اشخاص و طرفین یا وکلای آنان در پرونده ثبت مینمایند و همگی اقدامات قابل رویت خواهد بود.

اما محتوا و متن لوایح قابل مشاهده نبوده و جهت دیدن یا مطالعه آن میبایست با مراجعه حضوری به شعبه دادگاه و درخواست از ریاست شعبه ، در صورت قبولی وی ، تشریفات قانونی صورت پذیرد.

اگر متهم در جای دوری در یک شهرستان یا مخفیگاه باشد چگونه حکم جلب را اجرا کنیم؟

چنانچه متهم یا محکوم علیه متواری شده و در شهرستان یا جای دور افتاده ای مخفی شده و دستور جلب شما فی المثل از دادسرای تهران صادر شده باشد  در اینجا چگونه باید به او دسترسی پیدا کرد؟؟

در این موقعیت چند حالت بذهن خطور میکند :

حالت اول – محل اختفا متهم را در شهرستانی دور میدانیم  :

حکم جلب

در این وضعیت میبایست بازپرس یا مقام تحقیق دادسرا را از محل اختفا آگاه نماییم .

در این حالت مقام قضایی پس از اطمینان از مخفیگاه متهم یا محکوم علیه ، یک برگ درخواست نیابت قضایی به دادسرای شهرستان محل اختفاء متهم ارسال مینماید .

و از مقامات آن دادسرا با توجه به حوزه قضایی متفاوت ، درخواست جلب متهم را مینماید. در جرایم مهمه ضابطین دادگستری دادسرای معطی نیابت (درخواست کننده نیابت) برای دستگیری به دادسرای مقصد مراجعه نموده

و پس از کسب اجازه از معاون دادستان آن حوزه قضایی و کمک ضابطین آنجا اقدام به اجرای حکم جلب مینمایند. و پس از جلب وی با دلالت دادن متهم به دادسرای همان شهرستان و تفهیم اتهام اولیه و صدور قرارتامین ،

شخص مجلوب را چنانچه نیاز به تحقیقات بیشتر باشد به بازداشتگاه شهرستان مبدا ء تحویل و سپس بعد از انجام تحقیقات تکمیلی ، دادسرای  معطی نیابت با قبول قرار وثیقه وی را آزاد مینماید.

و البته چنانچه حکم جلب مربوط به شخص محکوم علیه که حکم او ثابت و قطعی شده باشد ، پس از دستگیری او را به تحمل مجازات وادار مینمایند .مگر اینکه فرصت واخواهی برای او مانده باشد.

حالت دوم – میدانیم در کدام شهرستان است اما محل اختفاء او را نمیدانیم

در این حالت نیز دقیقا مانند حالت قبل عمل میکنیم با این تفاوت که محل اختفاء متهم یا محکوم علیه با مفتوح بودن پرونده در دادسرای گیرنده نیابت اقدامات جهت دسترسی به او ادامه می یابد.

حالت سوم – نه شهرستان و نه محل اختفاء متهم را نمی دانیم

در این وضعیت باید با سرنخ های موجود از شخص متواری ، از مقام تحقیق بخواهیم تا استعلامات لازم را جهت یافتن متهم اخذ نمایند .البته بسته به نوع جرم از نظر اهمیت این استعلامات متفاوت خواهد بود .

که البته انواع این استعلامات خارج از بحث این مقاله بوده و از جوینده این مسائل دعوت میشود تا بصورت حضوراً به محل گروه وکلای ایران آرتا مراجعه و از تجارب وکلای کیفری مجموعه استفاده نماید.

نتیجه‌گیری

با تمامی توضیحات شقوق فوق ، قطعاً متوجه شدید که صدور دستور جلب در پرونده‌های کیفری بسیار آسان‌تر از پرونده‌های حقوقی است البته توضیحات جداگانه‌ای در صدور حکم جلب در خصوص مطالبه وجه چک در مقالات بعدی ارائه خواهد شد.

لذا چنانچه در موضوع امکان طرح شکایت به صورت کیفری و یا دادن دادخواست به صورت حقوقی را بصورت همزمان داشتید به گونه‌ای که نتیجه حاصله یکسان بود ،

توصیه گروه وکلای ایران آرتا به شما طرح شکواییه به صورت کیفری به جای دادخواست حقوقی است.

چرا که پرونده‌های کیفری نسبت به حقوقی از اهمیت و اولویت برخوردار است و صدور دستور جلب که باعث اضطرار متهم و گاهاً با جبران خسارت شاکی همراه می‌شود نتیجه بهتری را به دست خواهد داد.

اگر دنبال گرفتن حکم جلب شخصی هستید که زندگی شما را با چالش جدی مواجه نموده ، وکلای مجرب امور کیفری در گروه وکلای ایران آرتا آماده پاسخگویی به سوالات شما از طریق تماس تلفنی رایگان و سپس به عهده گرفتن پرونده شما در مراجع قضایی و همراهی شما تا نتیجه‌ نهایی خواهند بود.

لذا با تمام توضیحات به شما پیشنهاد میکنم این مطلب را مطالعه کنید

5/5 - (15 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. قاسم

    سلام خسته نباشید من دو ساله که از شخصی طلبکارم و جلبش رو هم دارم ولی نمیتونم پیداش کنم من چیکار میتونم انجام بدم؟

    1. monaqwerty66

      سلام وقت بخیر
      حتما بصورت حضوراً با هماهنگی به دفتر مراجعه فرمایید.

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره حقوقی رایگان 02191099035