وکیل طلاق توافقی✔️مراحل و شرایط آن✔️۰۹۰۳۸۶۴۰۷۷۵

5 تیر 1402

بروزرسانی: ۵ اسفند ۱۴۰۲

13 دقیقه
بدون دیدگاه
209 نفر

طلاق توافقی یک روش جدایی است که طرفین در آن با هم به توافق می‌رسند و ازدواج خود را به شکلی آرام و صلح‌آمیز خاتمه می‌دهند. در این نوع طلاق، زوجین تمامی جزئیات و شرایط جدایی، از جمله تقسیم اموال، حضانت فرزندان و پشتیبانی مالی را به صورت هماهنگ و مشترک تعیین می‌کنند .از آنجایی که تمامی قوانین ما بالاخص قوانین و احکام نکاح و طلاق در کشور ما مستقیماً از فقه امامیه یا همان فقه شیعه گرفته شده است ، در واقع ما در فقه اسلام طلاقی به نام طلاق توافقی نداشته و نداریم ولی دو نوع طلاق به نامهای طلاق خلع و مبارات وجود دارد که برمبنای کراهت زن از مرد و مرد از زن می باشد .

در اصل وضع چنین طلاقی توسط شارع مقدس طلاقی را در ذهن تداعی مینماید که بر پایه توافق می باشد و گویی که زن و مرد برای جدا شدن از هم به واسطه کراهت دوطرفه ای که از یکدیگر دارند ، به توافق رسیده اند .

در این مقاله از ایران آرتا به بررسی شرایط، مراحل و راهنمایی‌هایی برای این نوع طلاق که بصورت توافقی است می‌پردازیم.

طلاق توافقی و آشنایی با مراحل و شرایط

چرا طلاق توافقی بهتر است؟

  •  آرامش روحی:

یکی از بزرگترین جنبه‌های طلاق توافقی، حفظ آرامش روحی طرفین است. با همکاری و مسالمت در تصمیم‌گیری‌ها، احساس تضاد و ناخوشایندی در زمان طلاق کاهش می‌یابد. در تمامی طلاق های غیر توافقی که گاه از جانب مرد و گاهی دیگر از سوی زن دادخواست به دادگاه ارائه میگردد ، دعاوی دیگری در ابتدا در مراجع مختلف قضایی از جانب دو طرف طرح میگردد که چند سال باعث از بین رفتن آرامش کانون خانواده و استرس فرزندان خواهد شد. ولی در نهایت طرفین به این نتیجه میرسند که می بایست مسالمت آمیز از یکدیگر جدا گردند.

  • کاهش هزینه‌ها:

طلاق توافقی معمولاً هزینه‌های قضایی را کاهش می‌دهد. همانطور که در پاراگراف قبلی ذکر گردید رفت و آمدهای مکرر برای دعاوی مختلف از جمله مهریه ، نفقه ، اجرت المثل ، دعاوی کیفری مانند ضرب و جرح ، توهین و تهدید و غیره علاوه بر سلب آرامش هزینه های زیادی بر طرفین بار خواهد کرد لکن در صورت رسیدن به تفاهم در طلاق توافقی دیگر نیازی به مراجعه به دادگاه و رفت و آمد مکرر نیست. این باعث می‌شود تا روند طلاق سریع‌تر و با صرفه‌جویی در هزینه‌ها صورت گیرد.

  • حفظ روابط دوستانه:

در صورتی که زوجین توانایی حل مسائل خود را با هم داشته باشند، می‌توانند پس از طلاق، روابط خانوادگی یا دوستانه خود را بخاطر فرزند مشترک یا هر دلیل دیگری  تا حدودی حفظ کنند. این موضوع برای زوجینی که فرزندان مشترکی دارند، بسیار مهم است چراکه این ارتباط بخاطر فرزند یا فرزندان مشترک که نیاز به هر دوی والدین دارند ضروری و اجتناب ناپذیر است . بنابراین طلاق توافقی میتواند در روند این مسیر و سیاست روابط دوستانه بخاطر فرزند مفید فایده باشد.

۸ مرحله طلاق توافقی

گام اول: مشاوره‌های اجباری

زمانی که زوجین تصمیم به طلاق توافقی می‌گیرند، ابتدا باید به مراکز مشاوره خانواده مراجعه کنند. در این مراکز، آن‌ها با مشاوران خانواده در مورد مسائل مربوط به طلاق و تأثیر آن بر زندگی خود و فرزندان مشورت خواهند نمود . مشاوران خانواده سعی در متقاعد نمودن زوجین برای برگشت به زندگی در صورت وجود راهکارهای درمانی یا اخلاقی یا روان درمانی و یا در صورت عدم وجود چنین راهکارهایی و مصلحت بیشتر آنان بر جدایی ، نهایتاً دلالت آنان به دادگاه و ادامه روند قضایی خواهند نمود.

گام دوم: تقدیم دادخواست

بعد از اتمام مشاوره‌ها، زوجین باید دادخواست طلاق را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه کنند. این دادخواست به همراه مدارک لازم مانند شناسنامه، کارت ملی و عقدنامه ارائه می‌شود. در این مرحله به عزیزان توصیه میشود در صورت تمکن مالی برای گرفتن وکیل دادگستری حتماً پرونده خود را به یک یا دو نفر از وکلای مورد اعتماد خود بسپارند و یا در صورت عدم تمایل به این کار ، حداقل از تجربیات یک وکیل دادگستری جهت ارائه دادخواست به دادگاه استفاده نمایند؛

چراکه نکات ریز فنی و علمی و قانونی در صحت ارائه دادخواست حقوقی به دادگاه وجود دارد که افراد غیر متخصص از آن نا آگاه بوده و امکان شکست یا عدم پیشرفت در دادگاه خانواده وجود خواهد داشت.

گام سوم: تعیین وقت دادرسی

با تقدیم دادخواست حقوقی طلاق توافقی ، دادگاه آن را بررسی کرده و زمانی را برای دادرسی تعیین می‌کند. این وقت در سامانه ثنا ثبت شده و از طریق ارسال پیامک به زوجین ابلاغ می‌شود. دور یا نزدیک بودن زمان جلسه رسیدگی در دادگاه بستگی به تعداد پرونده های موجود در شعبه ای است که پرونده شما در آن مطرح می باشد . این جواب سوالی است که اکثر افراد از وکلای دادگستری نسبت به میزان زمان طول کشیدن پرونده خود می پرسند. لذا باید صادقانه این موضوع را بیان داشت که مدت زمان طولانی شدن دادگاه تا به نتیجه رسیدن آن در انتهای کار اصلاً به وکلای دادگستری مربوط نبوده و کوتاه نمودن این زمان از عهده او خارج است.

گام چهارم: حضور در جلسه دادگاه

در روز و ساعت معین شده در ابلاغیه، زوجین باید در دادگاه حاضر شوند. این روز و ساعت بسیار مهم و سرنوشت ساز است چراکه معمولا بیشتر از یکبار جلسه رسیدگی برگزار نخواهد شد و در صورت عدم حضور دادگاه برای بار دیگر جلسه ای ترتیب نداده و بار دیگر منتظر شما نخواهد ماند .لذا زوجین می‌توانند از یک وکیل خانواده کمک گرفته و همراه او به دادگاه مراجعه کنند. در صورتی که به وکیلی باتجربه برای روند طلاق توافقی و یا هر نوع طلاق دیگر خود نیاز دارید، کارشناسان ما در ایران آرتا آماده کمک به شما هستند.

گام پنجم: مشاوره در دادگاه

در دادگاه، مشاوران خانواده نیز حضور دارند و با زوجین در مورد جنبه‌های روانی و خانوادگی مرتبط با طلاق صحبت می‌کنند. این مشاوره‌ها در جهت کمک به زوجین برای تسویه اختلافات و تعیین شرایط بهتر برای برگشت به زندگی و در صورت عدم سازش  نهایی ، برای رسیدن بهتر به طلاق توافقی صورت می‌گیرد.

گام ششم: احراز باردار بودن یا عدم بارداری  زن

اگر زن در دوران بارداری باشد، در این مرحله باید برای احراز بارداری به مراجع پزشکی مربوطه مراجعه کرده و مدارک لازم را تهیه کند. این مرحله برای تأیید و تعیین شرایط مراقبت و حقوق طفلان در طلاق توافقی ضروری است

گام هفتم: حضور مجدد در دادگاه

بعد از جلسه اولیه، در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا تعیین شرایط دیگر، دادگاه ممکن است دوباره زوجین را به جلسه دعوت کند. در این جلسات، تمامی اختلافات و مسائل مرتبط با طلاق بررسی می‌شوند و تصمیم‌گیری صورت می‌پذیرد. البته در مورد طلاق توافقی کمتر نیاز به برگزاری جلسات بعدی خواهد بود چراکه زوجین اکثر توافقات خود را برای روز جلسه دادگاه از قبل آماده نموده اند.

گام هشتم: مراجعه به دفتر طلاق

در آخرین گام از مراحل طلاق توافقی و پس از تصمیم‌گیری نهایی دادگاه ، زوجین باید به دفتر رسمی طلاق مراجعه کرده و طلاق خود را از طریق این دفاتر بصورت رسمی در سازمان ثبت احوال ثبت کنند. پس از ثبت، طلاق رسمی و حقوقی اعمال می‌شود و شرایط مرتبط با مسائل مالی، نفقه و حضانت تعیین می‌شوند.

رعایت مراحل طلاق توافقی بسیار مهم است، زیرا این مراحل از نظر قانونی و شرعی به زندگی زوجین با یکدیگر پایان  و زندگی  فرزندان آن‌ان را تحت شعاع قرار می‌دهد. همچنین، احترام به این مراحل باعث می‌شود تا تمامی امور مالی و حقوقی به درستی و برابری بین طرفین تعیین و تنظیم شود.

نکته مهم ۱:

دقت کنید که این شرایط فعلاً فقط در مورد طلاق توافقی اعمال می‌شود و در مورد طلاق‌های یک طرفه، روند همچنان به روش قبلی ادامه خواهد داشت. در صورت وجود تغییرات، این مطلب به روزرسانی خواهد شد.

نکته مهم ۲:

همچنین اگر به هر دلیلی تصمیم به طلاق توافقی غیرحضوری دارید و تمایلی به حضور در جلسات مشاوره و دادگاه ندارید و یا اینکه وقت و زمان کافی برای انجام چندین جلسه مشاوره ندارید ، می‌توانید تمامی مراحل را بدون حضور شخص خودتان و از وکیل خانواده مجرب دادگستری که قطعاً از طریق روشهای قانونی ، مراحل مشاوره را طی نخواهند نمود استفاده نموده و طبیعتاً مدت زمان بسیار کمتری را برای رسیدن به نتیجه مورد نظر طی نمایید . وکلا یا مشاوران حقوقی معتبر می‌توانند تمامی مراحل طلاق توافقی را تا دریافت سند طلاق به نمایندگی از سوی شما انجام دهند.

 

طلاق توافقی و آشنایی با مراحل و شرایط

طلاق توافقی برای ساکنین خارج کشور

در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی یا حتی یکی از آن‌ها (زن یا مرد) در خارج از کشور ساکن باشند، همچنان امکان انجام تمامی مراحل مربوط به طلاق توافقی، به صورت کامل و قانونی در ایران، توسط وکلای دادگستری وجود دارد.

حال این سوال پیش می‌آید که چگونه این نوع متقاضیان که در خارج از کشور زندگی می‌کنند، بدون نیاز به سفر به ایران، به وکیل دادگستری وکالت بدهند. و اینکه روند طلاق در این شرایط، چگونه صورت می‌گیرد؟
برای پاسخ به این سؤال، به ماده ۳۴ قانون آیین دادرسی مدنی رجوع کرده و به روش‌هایی که در ادامه مقاله آمده‌اند، عمل می‌کنیم.

روش‌های طلاق توافقی برای ایرانیان خارج از کشور به شرح زیر هستند:

  •  روش اول: زوجین، یعنی هرکدام از مرد یا زنی که در خارج از کشور ساکن هستند، می‌توانند به سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه کرده و یکی از اقوام، دوستان یا آشنایان خود را به عنوان وکیل مدنی با حق توکیل به غیر  انتخاب کنند. این وکیل می‌تواند با استفاده از وکالت‌نامه ارائه شده توسط زوجین به وکیل دادگستری مراجعه کند و طبق آن وکالت دادگستری را اتخاذ کند.
  • روش دوم: زوجین می‌توانند مستقیماً به کنسولگری یا سفارت ایران در آن کشور مراجعه کرده و به طور مستقیم وکیل دادگستری را انتخاب کنند. البته امروزه زوجینی که در سامانه عدل ایران ثبت نام ثنا دارند میتوانند از طریق قرارداد الکترونیک وکالت با وکلای دادگستری در ایران قرارداد منعقد نموده و امضای الکترونیکی خود را در قرارداد ثبت نمایند.
  • روش سوم: در صورتی که یکی از زوجین در خارج از کشور ساکن بوده و دیگری در ایران حضور داشته باشد، فرد ساکن خارج کشور می‌تواند به سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه کرده و به طرفی که در ایران حضور دارد، وکالت در طلاق و یا در اصطلاح عامیانه حق طلاق بدهد. سپس فرد در ایران می‌تواند با استفاده از این وکالت‌نامه به وکیل دادگستری مراجعه کرده و طلاق توافقی را انجام دهد.

حق طلاق یا وکالت در طلاق در طلاق توافقی

در خطوط قبلی در خصوص نحوه طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور سه روش را توضیح دادیم .این نوع وکالت را وکالت در طلاق و در نگاه عامه مردم ، دادن حق طلاق مرد به زن میباشد که در مقاله ای جداگانه به تفصیل توضیحات حق طلاق ذکر گردیده که شما را دعوت به خواندن مقاله مربوطه از ایران آرتا مینمایم اما بصورت مختصر در نوشتار حاضر قابل ذکر است که از آنجایی که طلاق یک ایقاع و صرفاً حق مردان است ، از طرق قانونی و شرعی مردان میتوانند اعمال این حق را به همسر خود اعطاء نمایند .

لذا از آنجایی که زن با دریافت این نیابت وکیل مدنی شوهر خود قلمداد میگردد ، قادر به طرح دعوای طلاق از جانب مرد در دادگاه نخواهد بود مگر آنکه در وکالتنامه ارائه شده از سوی مرد به زن ، حق توکیل به غیر و اختیار اخذ وکیل دادگستری ذکر شده باشد . بنابراین خانمی که از سوی همسر خود وکالت در طلاق دارد ، برای طرح دعوای  طلاق توافقی در دادگاه حتی الامکان میبایست یک وکیل دادگستری از جانب همسر خود اخذ نموده و از جانب خود اصالتاً در دادگاه شرکت نماید . و یا اینکه هم برای خود و هم برای همسرش دو نفر وکیل دادگستری انتخاب نموده و طرح دعوا را به او بسپارد.

حال علت اینکه حتماً باید دو وکیل دادگستری برای زوجین انتخاب نمود چیست ؟ از آنجاییکه طبق قوانین ، یک نفر وکیل دادگستری نمیتواند هم وکیل خوانده و هم وکیل خواهان در یک پرونده باشد الزاماً خانم میبایست دو نفر وکیل دادگستری برای طرح دعوای طلاق توافقی انتخاب نماید. این نوع وکالت در طلاق که توسط مردان به همسران خود اعطا میگردد ، اقتضا میکند که زنان بسیاری از حقوق مالی خود را در دادگاه خانواده نادیده گرفته و از آن بگذرند ؛

چراکه از طرفی زن وکیل مرد محسوب شده و مصلحت موکل ایجاب مینماید که زن بعنوان وکیل ، باعث ضرر مرد نگردد و از طرف دیگر ، این نوع درخواست طلاق از جانب زن طلاق خلع بحساب آمده و از نشانه های قابلیت چنین طلاقی کراهت زن از مرد بوده که با بخشش مهریه و حقوق مالی این کراهت برای دادگاه اثبات خواهد شد.

راهنمایی‌های طلاق توافقی

طلاق توافقی

  • ارتباط مؤثر: حفظ یک ارتباط مؤثر و محترمانه در طول فرایند جدایی بسیار مهم است. زوجین باید با هم به صورت صمیمی در مورد نیازها و مسائل خود صحبت کنند. در طلاق توافقی بین زوجینی که این خصوصیت یعنی ارتباط موثر را حفظ مینمایند این درک زیبا وجود دارد که الزاماً طرف مقابل آنان و یا خودشان انسانهای بدی نیستند بلکه در اخلاقیات ، فرهنگ و بسیاری از مسائل دیگر با یکدیگر سازگار نیستند.
  • توجه به منافع فرزندان: در صورتی که فرزندان مشترکی دارید، باید به مصلحت و سلامت روحی آن‌ها توجه کرده و تمام تلاش خود را برای حفظ روابط دوستانه و همکاری با یکدیگر در تربیت آنان انجام دهید. بی توجهی به موقعیت فرزندان مشترک هنگام طلاق توافقی ، بزرگسالان بی انگیزه و بیماران روحی را تحویل اجتماع خواهد داد که میتوانند زندگی چندین نسل بعد از خود را تخریب و به تبع آن جامعه ناهنجاری را تولید کنند.
  • توافق کتبی: تمامی توافقات و تعهدات باید به صورت کتبی و رسمی در توافقنامه ثبت شوند. این کار باعث می‌شود تا هر دو طرف به دقت از شرایط توافق شده آگاه شوند و همچنین از احتمال بروز ابهامات و اختلافات در آینده کاسته شود.
  • تساوی و عدالت: در تقسیم اموال و تعیین حقوق و تعهدات مالی، باید به تساوی و عدالت توجه کنید. هر دو طرف باید به طور منصفانه شرایط را پذیرفته و همچنین باید صحت شرایط از نظر قانونی تایید شود.

راهنمای انتخاب وکیل طلاق توافقی

وکیل طلاق توافقی از جمله وکلای متخصص خانواده محسوب میگردد که تمامی توضیحات سابق الذکر را دانسته و با اشرافیت علمی و تخصصی خود بدان عمل نماید .اغلب افرادی که با  مراجعه به وکیل قصد گرفتن طلاق توافقی دارند ، مولفه های هزینه کمتر و زمان کوتاه تر را مدنظر قرار میدهند . افراد در این حوزه اکثراً وکیلی را انتخاب مینمایند که دلسوز ، مسئولیت پذیر ، پاسخگو ، پیگیر پرونده و در کمترین زمان ممکن و کمترین هزینه نتیجه مثبت را اخذ نماید.

وکلای خانواده میبایست از آرامش و حوصله فراوان و تجربه چند ساله در این حوزه برخوردار باشند شما میتوانید برای انتخاب یک وکیل متخصص طلاق توافقی ، نمونه آراء و سوابق اخذ شده توسط او را مطالبه و رویت نمایید تا مطمئن شوید وکیلی که قصد سپردن کار پرونده خود را به او دارید ، میتواند توقعات شما را برآورده سازد یا خیر

نتیجه‌گیری

طلاق توافقی یک روش جدایی مدنی و مسالمت‌آمیز است که به زوجین امکان می‌دهد تا با صلح و آرامش، رابطه زناشویی خود را به پایان برسانند. با همکاری و توافق در مورد تمامی جزئیات و شرایط جدایی، می‌توان به آرامش روحی، کاهش هزینه‌ها و حفظ روابط دوستانه پس از طلاق دست یافت.

برای توافق بر سر جزئیات و شرایط طلاق، افراد می‌توانند از کارشناسان و وکیل‌های باتجربه کمک بگیرند. شما هم اگر در این زمینه نیاز به کمک و راهنمایی دارید، با مشاوران و وکلای ما در ایران آرتا تماس بگیرید تا شما را برای رسیدن به بهترین نتیجه یاری کنند.

5/5 - (11 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره حقوقی رایگان 02191099035