امور کیفری-گروه وکلای ایران آرتا

29 تیر 1402

بروزرسانی: ۲ آبان ۱۴۰۲

11 دقیقه
۲ دیدگاه
307 نفر

امور کیفری

امور کیفری یا در واقع کیفر یا مجازات ، تبعات انجام اعمال نابهنجاری است که افراد در جامعه علیه اشخاص ، اموال یا امنیت دیگران انجام میدهند و در قوانین کیفری عام یا خاص ، آن اعمال بعنوان جرم تعریف و مجازات خاصی برای آن در نظر گرفته شده

ما در امور کیفری با مسائلی نظیر جرم ، مجازات ، متهم ، شاکی ، دادسرا ، بازپرس ، دادیار ، کیفرخواست ، قرارجلب دادرسی ، قرار منع یا موقوفی تعقیب و غیره سروکار داریم.

امور کیفری ممکن است از مراجع انتظامی شروع و تا دیوان عالی کشور و یا گاهاً آراء اصراری بین شعب مختلف کیفری در رفت و آمد باشد.

حقوق کیفری یکی از شاخه های علوم حقوقی است که به بررسی جرم و مجازات و نحوه اثبات جرم ، کشف جرم ، تعقیب متهم ، حفظ آثار جرم و نحوه اجرای کیفر در حقوق کیفری و قوانین کیفری نظیر قانون مجازات اسلامی و قانون مجازات در بخش تعزیرات و دیگر قوانین کیفری خاص پرداخته و رفتارهای مختلف و زیادی بعنوان جرم تعریف شده است .

مقام تشخیص یا تطبیق دهنده رفتار انجام شده با جرم تعریف شده در قانون کیفری ؛ دادیار ، بازپرس ، دادستان ، دادرس دادگاههای کیفری یک و دو ، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور است

نمونه ای از جرایم تعریف شده در قوانین کیفری نظیر :

  • سرقت و انواع مختلف آن
  • آدم ربایی ، قتل، اعمال منافی عفت و انواع آن مانند تجاوز به عنف 
  • کلاهبرداری ،خیانت درامانت ، تخریب عمدی 
  • معاملات ربوی و ربا
  • تصرف عدوانی ، مزاحمت و ممانعت از حق
  • تهدید و توهین و افتراء و نشراکاذیب 
  • جرایم رایانه ای مانند سرقت و کلاهبرداری رایانه ای
  • فروش مال غیر و …..

و بسیاری از جرایم دیگر که در قوانین و امور کیفری مورد بررسی قرار میگیرد.

وکیل کیفری

بهترین وکیل در امور کیفری

بهترین وکیل در امور کیفری شخصی است که به تمامی قوانین کیفری اشرافیت کافی داشته و همچنین نسبت به اصول کیفری مثل

اصل تناسب جرم و مجازات ،

اصل تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم ،

اصل شخصی بودن مجازات ،

اصل تفسیر مضیق قوانین جزایی

و بسیاری از اصول دیگر را بطور کامل شناخته و در دادگاههای کیفری با فصاحت و بلاغت تمام بکارگیری نماید.

در رویه های کیفری نکاتی موجود است که گاهاً هیچ کجای قوانین کیفری دیده نمیشود و تنها در عمل و با کسب تجارب فراوان یک وکیل کیفری میتوان از آن بهره گرفت .

فی المثل در بحث قرارتامین کیفری بین بسیاری از وکلا و حقوقدانان اختلاف و عدم آگاهی دیده میشود ؛

بطوری که توجیه اینکه بازپرس یا کلاً مقام قضایی کیفری با صدور قرار تامین کیفری نسبت به متهم لکن از قبول آن خودداری و متهم را تحت نظر در مراجع انتظامی قرارمیدهد ، برای بسیاری از افراد حتی حقوقی ، دارای ابهام و اجمال است .

اما شخص وکیل کیفری مجرب با تمامی پیچ و خم های پرونده های کیفری آشنا و بهترین راه حل را اتخاذ مینماید.

لزوم داشتن وکیل در امور کیفری:

امور کیفری

در پرونده های کیفری که اکثراً و نهایتاً با محکومیت کیفری متهم را محکوم به شلاق یا بدرقه و روانه زندان مینمایند ، وجود وکیل کیفری خوب و با تجربه به شخص موکل کمک خواهد کرد که با استرس و اضطراب کمتری مراحل تحقیقات را پشت سر گذارد.

اکثر افراد با نوع رفتار ارتکابی و تعریف آن رفتار که منجر به انجام جرم میگردد ، ناآشنا هستند و در اظهارات خود با توجه به همین ناآگاهی نوعاً به انجام جرم اقرار مینمایند .

بسیاری از افراد بدون مشاوره با وکیل کیفری ، با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی یا خود شکواییه مینویسند .

و یا از طریق عریضه نویس های مستقر در همین دفاتر یا جلوی درب دادگاه و دادسرا اقدام به نوشتن متنی نامناسب که اکثراً دیگران را به جرایمی که خود فکر میکنند صحیح است متهم نموده و باب شکایت متقابل افتراء یا اعاده حیثیت را علیه خود بازمینمایند

مثلا شخصی که به دیگری مبلغی پول را قرض داده تنها به صرف اینکه شخص قرض گیرنده دیگر جوابگوی تلفن وی نیست او را کلاهبردار قلمداد نموده و به خیال خود شکواییه کلاهبرداری طرح مینماید.

وکیل کیفری خوب و مجرب میتواند با تشخیص دقیق نوع رفتار مرتکب با عنوان های اتهامی در قوانین کیفری ، شکواییه های دقیق و متقن و مقرون به واقع تنظیم و از عنوان های اتهامی وارده دفاع و در نهایت طرف مقابل را با عواقب تحمل کیفر و محکومیت کیفری مواجه گرداند

ویا برعکس در شکواییه های مطروحه علیه شما دفاعیات دقیق و ایرادات اتهامی را به مقام قضایی گوشزد و با مطالعه دقیق پرونده راهکار ویژه و مربوط به آن پرونده را به شما ارائه نماید.

اهمیت و اولویت امور کیفری

امور کیفری

امور کیفری نسبت به امور حقوقی از اولویت و حساسیت ویژه ای برخوردارند.حتی یک سری از امور کیفری بر امور کیفری دیگر دارای ارجحیت رسیدگی و جزء جرائم مهمه بشمار می آیند

بطوری که چنانچه وکیل دادگستری دو جلسه همزمان حقوقی و کیفری در دو دادگاه داشته باشد طبق قانون میبایست دادگاه کیفری را حضور یافته و تنها به دادگاه حقوقی لایحه ارسال نماید.

همچنین بین دو دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو و یا حتی بین دو جرم مختلف در دادگاه کیفری دو نیز دادگاهی که به جرم مهمتر رسیدگی میکند نسبت به دیگری دارای اولویت بوده و وکیل کیفری موظف است از بین دو جلسه همزمان جلسه رسیدگی به جرم مهمتر را حضور یابد.

برای شکایت در امور کیفری از کجا شروع کنیم

قبل از اینکه توضیح دهیم که شکایت کیفری را چگونه و از کجا شروع کنیم ،لازم میبینم که در ابتدا مراجع کیفری را بشناسیم

۱-دادسرا

همانطور که در صدر مقاله بیان شد یکی از مکانهایی که در امور کیفری بسیار مبتلا به میباشد دادسرا است .دادسرا مرجعی است که قانونگذار صرفاً برای تحقیقات مقدماتی در نظر گرفته .

مرجعی که تحقیقات اولیه برای کشف جرم و تعقیب متهم و حفظ آثار و علایم و ادله جرم در آن صورت می گیرد و از قسمتهای مختلفی تشکیل می شود .

  • شعبات دادیاری
  • شعبات بازپرسی
  • شعبات اجرای احکام کیفری
  • معاون دادستان
  • دادیار اظهارنظر

دادستان بالاترین مقام دادسرا است و ریاست کل مجموعه دادسرا را از لحاظ اداری و قسمتی بصورت ریاست قضایی برعهده دارد او شخصی است مصلحت و منافع جامعه را در اولویت دارد و در واقع نام دیگر او مدعی العموم است.

بازپرس فردی است که در تحقیقات و کشف جرم و حفظ آثار و ادله و جلوگیری از امحاء آنها اقدامات لازم را صورت میدهد و نهایتا با تشخیص مجرمیت یا عدم آن اقدام به صدور قرار میکند

دادیار نیز به مانند بازپرس تمامی اختیارات لازمه در خصوص تحقیقات و استعلامات و کشف جرم و دیگر موارد را مانند بازپرس دارد و تنها در برخی موارد میبایست با اجازه از دادستان تصمیم گیری نماید و تنها از این حیث

نسبت به بازپرس استقلال کمتری دارد و البته دادیار اظهار نظر کمی متفاوت از باقی دادیارها عمل میکند چرا که او یکی از معاونین دادستان است که شخص دادستان اختیار تایید قرارهای بازپرس ها و دادیاران دیگر

را تایید یا مخالفت مینماید شعبات اجرای احکام دادسرا نیز وظیفه خود را از پس از قطعی شدن حکم محکومیت به انجام میرساند. مقوله اجرای احکام یک روند بسیار پیچیده و نفس گیر است .

آنجا جایی است که شخص مجرم ، دیگر مفری برای پناه بردن ندارد و میبایست به خواست قانون تن دهد یا شرایط ویژه ای داشته باشد که بتواند از تمام یا قسمتی از جرم خلاص گردد.

در واقع قسمت اجرای احکام کیفری مرحله نهایی پس از صدور حکم در دادگاه کیفری ۱ یا ۲ و دادگاه تجدیدنظر و دیوان عالی کشور است اما بصرف اینکه این قسمت جزئی از تشکیلات دادسرا محسوب میگردد

لاجرم توضیح آن را در این قسمت ذکر کردیم

۲-دادگاه کیفری۲ یا ۱

مقصد بعدی پرونده ها در امور کیفری دادگاه کیفری یک یا دو میباشد .بعد از صدور قرار جلب دادرسی و کیفرخواست توسط دادسرا،  پرونده به دادگاه کیفری یک یا دو جهت صدور رای ارسال می گردد.

تفاوت دادگاه کیفری یک و دو تنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک در رسیدگی به جرایم مهمتری است که در قانون تعریف شده.

جرایمی که مجازات آن سلب حیات ، حبس ابد، جرایمی که مجازاتش قطع عضو یا جرایم تعزیری درجه یک تا سه میباشد و یا در موارد تعلق گرفتن دیه زمانی که میزان دیه یک دوم دیه کامل انسان یا بیشتر باشد ، میبایست

در دادگاه کیفری یک رسیدگی گردد و چنانچه خارج از این جرایم و مجازات ها بود مرجع صالح به رسیدگی دادگاه کیفری ۲ است و البته در شکل رسیدگی نیز با یکدیگر متفاوت هستند.

۳-دادگاه تجدید نظر استان

دادگاه بعدی در امور کیفری و دادگاه عالی نسبت به دادگاه کیفری ۲ ، دادگاه تجدیدنظر استان است . در پرونده هایی که از سوی دادگاه کیفری ۲ رای صادر می گردد ، تجدیدنظرخواهی نسبت به آن رای به دادگاه تجدیدنظر

ارسال میگردد .اما در صورت صدور رای از دادگاه کیفری یک نسبت به همان جرائم مهمه ، تجدیدنظرخواهی از رای صادره معنا نداشته و صرفا میتوان فرجام خواهی را به دیوان عالی کشور که بالاترین مرجع قضایی کشور است، ارسال نمود.

دیوان عالی کشور

بالاترین مرجع قضایی کشور که از قضات بسیار باتجربه و با سابقه کار بالا تشکیل یافته دیوان عالی کشور است همانطور که در توضیح دادگاه تجدیدنظر گذشت در امور کیفری

چه دادگاه تجدیدنظر و چه دیوان عالی کشور دارای شعبات تخصصی کیفری و یا در واقع شعباتی که در امور کیفری رسیدگی می نمایند. و همچنین شعبات حقوقی است.

این دادگاه پرونده های واصله از طریق فرجام خواهی افراد را صرفاً از بابت بررسی شکلی و رسیدگی صحیح از نظر اجرای صحیح قوانین بررسی و نتیجه را یا بصورت نقص رای دادگاه کیفری و ارسال به شعبه تالی و یا ابرام یا همان تایید رای تصمیم گیری مینماید.

حال پس از توضیح و معرفی مراجع کیفری باید بگویم که برای شروع در امور کیفری میبایست شکواییه ای کیفری در ابتدا طرح و از طریق دفاتر الکترونیک قضایی سطح شهر و یا از طریق وکیل دادگستری به دادسرای

مربوطه که همان دادسرای محل وقوع جرم می باشد ، ارسال نمود بعد از این مرحله باید منتظر ماند تا از طریق پیامک شما به مرجع انتظامی مربوطه که کلانتری یا پلیس آگاهی یا پلیس فتا و یا پلیس امنیت باشد دلالت داده شوید.

در اینجا در واقع یک دستور کلی و اولیه از جانب معاون دادستان به مرجع انتظامی ارسال شده که باید تحقیقات لازمه با همکاری شما و مرجع انتظامی انجام شود.

پس انجام دستورات دادستان در امور کیفری و ارسال پرونده از مرجع انتظامی به دادسرا ، پرونده به یکی از شعبات دادیاری یا بازپرسی ارجاع خواهد شد تا سیر مراحل رسیدگی انجام شود.

در این مرحله با توجه به نوع اتهام انتسابی تحقیقات متناسب با آن صورت خواهد گرفت از جمع آوری اسناد و مدارک و بازجویی متهم و اظهارات شاکی تا شهادت شهود و مواجهه حضوری به تناسب اتهام.

پس از تکمیل تحقیقات در امور کیفری ، بازپرس یا دادیار رسیدگی کننده  بر انجام جرم توسط متهم یا عدم انجام جرم با صدور قرار نهایی تصمیم گیری خواهد نمود.

پس از موافقت دادستان با قرار جلب دادرسی صادره از سوی دادیار یا بازپرس با صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه کیفری ۲ یا ۱ ارسال خواهد نمود.

در دادگاه های کیفری۲ شعبات دارای یک قاضی هستند و با صدور وقت رسیدگی اصحاب دعوا را دعوت به حضور نموده و در صورت عدم نقص تحقیقات و آمادگی برای صدور رای ، رای محکومیت یا برائت را صادر میکنند.

نتیجه گیری

با توجه به تمام توضیحاتی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت به این نتیجه رسیدیم که امور کیفری جزء مهمترین امور حقوقی و قضایی و بهترین وکیل کیفری :

شخصی است که دارای ویژگی هایی نظیر معلومات حقوقی بالا ، اشرافیت به قوانین کیفری ، تجربه بالا ، هوش و ذکاوت و زیرکی ، از لحاظ بیان دارای فصاحت و بلاغت کلام و از لحاظ نوشتاری دارای استعداد بیان شیوا و گیرا و علمی و بجا در مکاتبات و لوایح خود و در نهایت دارای همت و پشتکار بالا در پیگیری پرونده های کیفری می باشد

لذا گروه وکلای ایران آرتا با بهره گیری از بهترین وکلای کیفری با سوابق قضایی و انتظامی در رسیدگی و روابط حسنه با مراجع قضایی و انتظامی نظیر پلیس آگاهی و امنیت و کلانتریها یکی از بهترین وکلای شناخته شده کیفری را داراست.

5/5 - (5 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. ناصر

    اگراحیانا در صورتی که متشاکی بتواند با مدارکی شهادت کذب شاهد واحد شاکی را در دادگاه کیفری۲ اثبات کندو با ان اعاده دادرسی کند و اگر احیانا دادگاه عالی نیز رای دادگاه کیفری۲ را نقض کندو پرونده رو مجددا جهت رسیدگی به دادگاه همعرض کیفری۲ ارجاع کند با توجه به اینکه متشاکی درخلال اظهاراتش اجمالا به درگیری با شاکی اذعان داشتند ولی منکر ضرب شاکی شدند که اماره قضایی محسوب میشود ایا بدون شهادت شاهد واحد شاکی این اظهارات متشاکی به تنهایی میتواند موجب ظن قاضی شده و منجربه وجود لوث(از مصادیق وجود لوث)و اتیان سوگند شاکی بشود که شاکی مجددا در دادگاه همعرض کیفری۲ اتیان سوگند کند و رای به نفع شاکی صادر شود یا خیر؟

    رای قطعی دادگاه کیفری ۲ اینگونه صادر شده است:
    در خصوص شکایت شاکی فرزند… از متشاکی فرزند… دایر بر ضرب و جرح عمدی و شکایت شاکی به اینکه با متشاکی قبلا اختلاف داشته و قرار می‌گذارند تا به همدیگر رضایت بدهند. در این راستا جهت مراجعه به ثبت اسناد سوار خودرو می‌شوند و مجددا با هم بگومگو می‌کنند و حسب اظهارات شاکی، چون متشاکی عقب خودرو نشسته بوده از فرصت استفاده کرده وی را مورد ضرب و جرح قرار داده است.

    علی‌ایحال شاکی جهت اثبات ادعای خود به گواهی پزشکی قانونی و یک نفر شاهد استناد نمود و علاوه بر این متشاکی در خلال اظهاراتش اجمالا به درگیری اذعان داشت ولی منکر ضرب شاکی شد. فلذا دادگاه با عنایت به وجود لوث و به درخواست شاکی قرار اتیان سوگند صادر و شاکی قسم یاد نمود ضرباتی که در گواهی پزشکی قانونی قید گردیده است توسط ضربات متشاکی به وی وارد شده است. فلذا دادگاه با توجه به شکایت شاکی و گزارش کلانتری و گواهی پزشکی قانونی و شهادت شاهد واحد و اتیان سوگند از سوی شاکی و دفاع غیرموثر متشاکی، بزهکاری مشارالیه را محرز و مسلم تشخیص و استنادا به مواد ۷۰۹ و ۷۱۴ از قانون مجازات اسلامی و مواد ۳۷۴ و ۳۷۵ و ۴۲۷ و ۴۳۱ و ۴۳۳ از قانون آیین دادرسی کیفری حکم به محکومیت متشاکی به دیه را داده است. رای صادره حضوری و قطعی است.

    1. monaqwerty66

      سلام دوست عزیز
      اگر شهادت کذب شاهد اثبات گردد اتیان سوگند شاکی هم با بی اعتباری مواجه خواهد شد و قطعا در اعاده دادرسی رای به نفع متهم خواهد شد

مشاوره تلفنی رایگان مشاوره حقوقی رایگان 02191099035